FAQ

Boot kopen, waar moet ik op letten?
Nieuw
Bij de aankoop van een nieuwe boot is het vooral belangrijk, om er op te letten dat de boot past bij het vaardoel dat u voor ogen heeft. Denk bijvoorbeeld aan het aantal personen waar u mee gaat varen, het gewenste vermogen van de motor en het maximale laadgewicht van de boot. 

Occasion
Bij de aankoop van een occasion let u op het merk, type en het bouwjaar van de boot. Daarnaast kan een occassion in de loop van de jaren schade hebben opgelopen. Let er daarom op dat er geen scheuren in het polyester van de boot zitten. Controleren op scheuren is vooral belangrijk achter op de boot bij de spiegel waar de boot geplaatst wordt. Hier komt de meeste druk op door de overbrenging van kracht van de motor. Scheuren en/-of andere defecten aan een boot kunnen ook waterlekkages veroorzaken. 

Kan ik een boot leasen?
Bij Van Leeuwen Boten is dit mogelijk. Om u flexibiliteit en maatwerk te kunnen garanderen, bieden wij financial lease aan. Dit is een lease constructie waarbij u de boot maandelijks in gelijke bedragen af betaalt tot u volledig eigenaar bent. Meer weten over onze leasemogelijkheden? Ga naar boot financieren.

Hoeveel PK buitenboordmotor heb ik nodig?
Kijk altijd eerst naar het maximale vermogen dat staat aangegeven bij de boot. Dit aantal pk’s mag natuurlijk niet overschreden worden. Kijk daarnaast ook naar het maximale gewicht dat de boot mag hebben en bedenk met hoeveel personen u wilt gaan varen. Hoe meer mensen er met u mee varen, hoe meer vermogen de boot nodig zal hebben. Daarnaast moet het gewicht van de motor in combinatie met uw passagiers onder het maximale gewicht van de boot blijven. Verder is uw vaardoel erg belangrijk. Wilt u zonder vaarbewijs in bijvoorbeeld een sloep varen? Koop dan een lichte motor waarmee u onder de 20 kilometer per uur blijft. Wie juist snel wil varen, kiest een motor met zoveel mogelijk vermogen.

Wanneer heb ik een vaarbewijs nodig?
De lengte en de maximum snelheid van uw boot bepalen of u een vaarbewijs nodig heeft. Vaart u een boot die harder gaat dan 20 kilometer per uur? Dan heeft u een vaarbewijs nodig. 

Gaat uw boot langzamer dan 20 kilometer per uur maar is deze langer dan 15 meter? Ook in dit geval heeft u een vaarbewijs nodig.

Wanneer heb ik vaarbewijs 2 nodig?
Vaarbewijs 2 heeft u nodig als u gaat van op een van onderstaande wateren:
De Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en de Dollard.

Waar kan ik een vaarbewijs halen?
Bekijk onze vaarbewijscursus voor meer informatie.

Hoe een boot winterklaar te maken?
Het winterklaar maken van uw boot bestaat uit werkzaamheden die ervoor zorgen dat u in het nieuwe seizoen weer fris en veilig het water op kunt. We zetten ze hieronder op een rijtje:
– Het reinigen van uw boot zodat het vuil niet hecht
– Voorzien van nieuwe vloeistoffen en het vervangen van uw oliefilter
– Beschermen tegen vorst zodat de vloeistoffen in uw boot niet kunnen bevriezen
– Het controleren van uw motor op achterblijvende bezinksels die schade kunnen veroorzaken

Uw boot winterklaar maken door Van Leeuwen Boten? Ga naar winterklaar maken.